Gul labrabor ligger på græsareal

Hvad sker der med kæledyrene, når de dør?

Der er mange måder at tage afsked med sit kæledyr på: Nogle vælger at begrave deres kat eller hund i baghaven, og andre siger farvel på dyreklinikken.

Hvis man vælger sidstnævnte løsning, er der en stor sandsynlighed for, at kæledyrets sidste tur går via ADA’s Kæledyrskrematorium, som ligger lidt uden for Hedehusene ved Roskilde. Krematoriet har eksisteret i 30 år og var dermed det første af sin slags, da det åbnede i 1986.

Fra slanger til ponyer

”Der er to muligheder, når det kommer til kremering af kæledyr: Enten fælleskremering, hvor ejeren ikke skal have asken tilbage, eller enkeltkremering, ligesom man gør med mennesker, hvor folk venter på at få en urne eller smykke med asken fra deres afdøde kæledyr,” fortæller ADA’s ejer, Anders Oxholm.

Hos ADA’s Kæledyrskrematorium kremerer de mange forskellige kæledyr. Fra slanger til ponyer. Når dyret kommer ind, bliver det brændt i en af de to krematorieovne. Efter det fyldes asken på urne eller bortskaffes, alt efter hvad ejeren har valgt.

Det tager mellem tre og fire timer ved 1.000 grader at kremere et kæledyr. Røgen fra ovnene bliver renset, så der er et minimum af forurening ved processen.

Specielfremstillede urner

Selvom ADA’s Kæledyrskrematorium er et af de eneste af sin slags i Danmark, udvikler Anders Oxholm fortsat nye produkter. Blandt andet er de urner, man kan få asken fra sit kæledyr i, i eget design.

”Til at starte med havde vi urner, som var lukket i toppen, ligesom de urner man også bruger til mennesker. Men mange af dem, der vælger at få deres kæledyr enkeltkremeret, vil gerne have urnen stående fremme, og så duer det ikke, at der er en samling i toppen af urnen, som kan samle støv og snavs,” siger Anders Oxholm. Derfor er urneserien lukket i bunden, så urnen er nem af tørre af.

Derudover har man også mulighed for at få noget af asken støbt ind i et vedhæng til fx en halskæde.

”I samarbejde med en glaskunstner har vi lanceret en smykkeserie, som er lavet specielt til at få støbt aske ind i, så man altid har et minde om sit afdøde kæledyr tæt på kroppen,” siger Anders Oxholm.