Stor skovflåt på hvidt underlag

Fjern flåten, før det er for sent

De fleste kæledyrsejere kender den: skovflåten. Den lille blodsugende snylter er især en trussel i årets varmere måneder, hvor den har de bedste levevilkår.

Her kribler den rundt i den tætte bevoksning og det høje græs, hvor den venter på sit næste offer. Når hunden eller katten kommer forbi, sætter flåten sig i pelsen, kryber ned ad hårene og bider sig fast i huden.

Flåten er ikke farlig i sig selv, men den kan overføre farlige sygdomme til både dyr og mennesker. Mest kendt er nok borreliose (borrelia-infektion), som kan føre til bl.a. lammelse.

Fjern flåten inden 24 timer

Flåter begynder typisk først at overføre bakterier og virus efter ca. et døgn. Tjek derfor for flåterne dagligt, når din hund har snuset rundt i skoven, eller din kat har været ude at strejfe i krattet. Så er du på den sikre side.

Flåterne sidder typisk i ansigtet eller i nakken, nogle gange også på maven eller i lysken.

Finder du en flåt, er den letteste måde at fjerne den på med en flåttang. Tag fat om flåten så tæt på hovedet som muligt, og træk den forsigtigt ud ved at dreje den et par gange rundt. Fjern munddelene, hvis de ikke kom med ud i første omgang, og vask til sidst biddet med vand og sæbe.

Rødmen og let hævelse i de næste par dage er normalt, men kontakt din dyrlæge, hvis området spreder sig.

Sådan beskytter du dit kæledyr

Der findes forskellige midler, der kan holde skovflåter på afstand – både tabletter, halsbånd, spray og dråber. Der kan være bivirkninger, så forhør dig hos din dyrlæge om, hvilket middel der er bedst til dit kæledyr.

For hunde er det desuden muligt at få vaccination mod borreliose. Det er især en god idé til jagthunde, men også, hvis du har en hund, der er meget ude i naturen. Bare husk, at vaccination ikke kan stå alene, da flåter også kan overføre andre sygdomme.