Stor bondegård set fra afstand med en kæmpe lade. Landmanden har forsikret sine bygninger og anlæg.

Jul på gården uden brand og tyveri

December måned er fyldt med julehygge, travlhed og klargøring til det nye år, men desværre også brand i juledekorationer, tyveri og måske snetryk.

December er altid en travl måned for de fleste landmænd. Roeavlerne skal levere de sidste roer, pelsavlerne skal have pelset de sidste mink, maskinerne skal rengøres og sættes ind, og måske er der også en jagt, inden juletræet skal på fod. Men mellem alle de ting, der skal gøres, skal der også helst være tid til at sikre gården.

”I december er der risiko for mange uforudsete ulykker, såsom brande forårsaget af julelys og tyveri af julegaver. Er det samtidig en hvid jul, øges risikoen for snetryk, så det er en god idé at sikre gården på forhånd. Julen er hyggelig, især hvis man undgår skader og ulykker,” siger Svend-Anker Worm, der er agronom hos Topdanmark.

Flere indbrud i december

Ifølge tal fra Topdanmark blev næsten 1/5 af alle indbrud i landbruget i 2016 begået i december måned. Og det er ikke mærkeligt, at julen også er tyvenes fest, påpeger Svend-Anker Worm:

”Mange landmænd tager afsted for at være sammen med familien i julen, så det bliver lettere for tyvene at bryde ind i både stuehus og driftsbygninger. Ofte ligger landbruget også langt fra nærmeste nabo, så der er ikke nogen i nærheden, der opdager mistænkelig adfærd.”

Juleaften begås fem gange så mange indbrud, som på en normal hverdag, viser tal fra Topdanmark. Det er især smykker og værktøj, som tyvene løber med, men det kan også i sig selv være en voldsom og ubehagelig oplevelse at komme hjem til et gennemrodet hjem.

Gør det svært for tyven

 • Investér i gode låse, der kan låses indefra på alle døre
 • Investér i gode vindueshasper og vindueslåse
 • Sørg for, at huset ser beboet ud
 • Brug tænd- og slukure og sensorer, der tænder ved bevægelse
 • Overvej en tyverialarm
 • Gem kvitteringer og tag foto af dine værdier

Undgå, at julen går op i røg

Ud over indbrud er brande en af de triste tendenser, der ligger højt på listen over ulykker og skader i landbruget i december. Det skyldes, at der tændes langt flere stearinlys i julen, og at lysene lettere kommer i kontakt med tørt gran eller juledekorationer.

”Vi har desværre oplevet, at landmænd og deres familier forlader rum med levende lys, når de skal ud og passe bedriften, og så skal der ikke meget til, før lysene får antændt et eller andet,” fortæller Svend-Anker Worm og tilføjer:

”Man bør aldrig gå fra levende lys. Når det er sagt, så kan man sikre sig lidt ved, at lysene altid står i gode stager, at dekorationen står på et fad eller en tallerken, og at lys ikke stilles i vinduer med gardiner.”

Flere levende lys øger risikoen for brand, Derfor

 • Gå aldrig fra levende lys
 • Placér ikke levende lys tæt på stof, papir og lign. 
 • Stil juledekorationen på en tallerken/et fad
 • Tjek røgalarmen – husk batteriet
 • Brug selvslukkende lys